Jump to content

Требование болгарского депутата признать геноцид


Recommended Posts

22 Април 2008

Близо пет века под властта на Османската държава, насилията над българския народ добиват черти на геноцид, каза Бинев.

Българският евродепутат Слави Бинев призова Турция да се извини за петвековното робство и същевременно то да се признае за геноцид и етническо прочистване. На откритата вчера пленарната сесия на ЕП в Страсбург Бинев направи едноминутно изказване по въпросите на "геноцида, военните престъпления и тези срещу човечеството, извършени от тоталитарните режими".

"През XX век, освен тоталитарните режими на комунизма и нацизма, са факт и жестоките посегателства върху човешките права над българския и арменския народ от страна на Османската империя. Близо пет века под властта на Османската държава, насилията над българския народ добиват черти на геноцид. Значителна част от българското население е отлъчено в робство и изтребвано или насилствено ислямизирано, което в основата си представлява целенасочено етническо прочистване", каза евродепутатът.

"Друг неоспорим факт е насилственото депортиране и убийствата на над милион и половина арменци от турските власти в периода 15-17 г. на XX век. Всички подобни действия спрямо българи и арменци отговарят напълно по състав на постановителните актове на ООН за наказване и преследване на геноцид. Признаването му срещу арменци и българи ще бъде ясен знак към Република Турция да поеме отговорност и да сe извини за петвековното иго над българите и за извършените престъпления и масови убийства, както и да обезщети наследниците на бежанците за страданията и за заграбените им частни имоти, останали на нейна територия", подчерта Бинев.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...