khustup Posted April 14, 2009 Report Share Posted April 14, 2009 Майкл Джозеф Мартин является последним армянином, живущем в Дакке, столице Бангладеш. Как пишет AFP, его настоящее имя Микаел Овсеп Мартиросян. Он попал в Бангладеш во время Второй мировой войны в 1942 году. Он состоял членом армянской общины, которая образовалась здесь еще в 16 веке, но сейчас Мартин беспокоится о том, кто будет заботиться о большой армянской церкви в старом квартале города. "Это благословенное место, и Бог не оставит его незащищенным и заброшенным», говорит он о церкви Св. Воскресения, которая была построена в 1781 году. Рядом находится кладбище, где похоронено 400 армян – жителей Дакки. «Я уверен, что армяне будут возвращаться сюда для торговли и бизнеса», - сказал он. Bangladesh’s Last Armenian Prays For Unlikely Future Bangladesh’s Last Armenian Prays For Unlikely Future By Shafiq Alam, AFP Michael Joseph Martin is guarded about his exact age and reluctant to accept he will be the last in a long line of Armenians to make a major contribution to the history of Bangladesh. Dhaka, the Bangladeshi capital, was once home to thousands of migrants from the former Soviet republic who grew to dominate the city’s trade and business life. But Martin, aged in his 70s, is now the only one left. “When I die, maybe one of my three daughters will fly in from Canada to keep our presence here alive,” Martin said hopefully, speaking broken Bengali with a thick accent.. “Or perhaps other Armenians will come from somewhere else.” Martin came to Dhaka in 1942 during World War II, following in the footsteps of his father who had settled in the region decades earlier. They joined an Armenian community in Bangladesh dating back to the 16th century, but now Martin worries about who will look after the large Armenian church in the city’s old quarter. “This is a blessed place and God won’t leave it unprotected and uncared for,” he said of the Church of Holy Resurrection, which was built in 1781 in the Armanitola, or Armenian district. Martin — whose full name is Mikel Housep Martirossian — looks after the church and its graveyard where 400 of his countrymen are buried, including his wife who died three years ago. When their children, all Bangladeshi passport-holders, left the country along, Martin became the sole remaining Armenian here. He now lives alone in an enormous mansion in the church grounds. “When I walk, sometimes I feel spirits moving around. These are the spirits of my ancestors. They were noble men and women, now resting in peace,” said Martin, who is stooped and frail but retains a detailed knowledge of the Armenian history in Dhaka. Marble tombstones display family names such as Sarkies, Manook and Aratoon from a time when Armenians were Dhaka’s wealthiest merchants with palatial homes who traded jute, spices, indigo and leather. Among the dead are M. David Alexander, the biggest jute trader of the late 19th century, and Nicholas Peter Poghose who set up Bangladesh’s first private school in the 1830s and died in 1876. Martin, himself a former trader, said the Armenians, persecuted by Turks and Persians, were embraced in what is now Bangladesh first by the Mughals in the 16th and 17th centuries and then by the British colonial empire. Fluent in Persian — the court language of the Mughals and the first half of the British empire in India — Armenians were commonly lawyers, merchants and officials holding senior public positions. They were also devout Christians who built some of the most beautiful churches in the Indian subcontinent. “Their numbers fluctuated with the prospects in trading in Dhaka,” said Muntasir Mamun, a historian at Dhaka University. “Sometimes there were several thousand Armenians trading in the Bengal region. They were always an important community in Dhaka and dominated the country’s trading. They were the who’s who in town. They celebrated all their religious festivals with pomp and style.” The decline came gradually after the British left India and the subcontinent was partitioned in 1947 with Dhaka becoming the capital of East Pakistan and then of Bangladesh after it gained independence in 1971. These days, the Armenian Church holds only occasional services on important dates in the Orthodox Christian calendar, with a Catholic priest from a nearby seminary coming in to lead prayers at Christmas. Martin said the once-busy social scene came to a halt after the last Orthodox priest left in the late 1960s, but he is determined to ensure the church’s legacy endures. “Every Sunday was a day of festival for us. Almost every Armenian would attend the service, no matter how big he was in social position. The church was the centre of all activities,” he said. “I’ve seen bad days before, but we always bounced back. I am sure Armenians will come back here for trade and business. I will then rest in peace beside my wife.” Quote Link to post Share on other sites
khustup Posted April 14, 2009 Author Report Share Posted April 14, 2009 Вчера слушал интервю Самвела Карапетяна, в котором он говорил, что все что создано нами вне нашей родины, рано или поздно придется потерять. Жаль конечно, но трудно не согласиться. Quote Link to post Share on other sites
Pandukht Posted September 18, 2011 Report Share Posted September 18, 2011 Последний армянин Дакки Когда-то здесь была процветающая армянская община; сегодня же она уменьшилась до такой степени, что в столице Бангладеш, Дакке, остался всего один армянин. Многим он известен по своему английскому имени – Майкл Джозеф Мартин. Мистеру Мартину семьдесят три года. Его уход не только обозначит конец большой эпохи, но и поставит под вопрос судьбу одного из самых красивых строений Дакки – старинной церкви на Армянской улице. Армянская церковь Старой Дакки (XVIII век) – тихая гавань в шумном мегаполисе Уютно расположившаяся, как бы затерявшаяся в многолюдном и шумном пространстве Старой Дакки, Армянская улица была раньше процветающим деловым районом. Армяне, известные своей любовью к предпринимательству, впервые появились в этих местах в двенадцатом веке; в течение нескольких столетий они держали в руках торговлю кожей и джутом в Бенгалии. Сейчас же армянская община исчезла, оставив не так много зримых свидетельств своего былого существования и процветания. Но одно знаменитое архитектурное сооружение все же сохранилось – церковь XVIII века, расположенная в одном из самых шумных и оживленных районов города, но уходящая корнями в историю. Многие видевшие эту церковь люди описывают ее как уютную гавань, как тихое, безмятежное пристанище среди хаоса окружающих ее, переполненных толпами людей и вереницами автомобилей улиц. Год основания армянской церкви Старой Дакки - 1781 Мистер Мартин (чье армянское имя – Микел Овсеп Мартиросян) является смотрителем храма и с большой любовью заботится о здании, в меру своих сил предохраняя его от разрушающего действия времени, погодных условий, загрязненной окружающей среды. Из-за частых “визитов” грабителей внутри церковь выглядит несколько хуже, чем снаружи; тем не менее, ее главные реликвии – фрески с изображением Распятия и Тайной Вечери, написанные, как утверждают, приехавшим из Европы художником, каким-то чудом сохранились. Мистер Мартин хранит также разменявшие не одну сотню лет церковные журналы с регистрацией рождений, смертей и бракосочетаний, ухаживает за древними надгробиями во дворе церкви, которые представляют собой своеобразную летопись армянской общины Бенгалии. Действительно, кладбище при церкви похоже на огромную историческую книгу-хронику, отразившую рождение, жизнь и смерть многих людей. Расхаживающий среди могильных плит смотритель похож на гида, проводящего экскурсию в глубину веков, на последнего хроникера почти уже ушедшей эпохи. Майкл Джозеф Мартин На двух стоящих рядом надгробиях – резная работа с изображением черепа и скрещенных костей, символа морских разбойников. Мистер Мартин подтверждает: “Эти люди погибли в 1783-м году, в открытом море, их убили пираты. Когда выяснилось, что погибшие - армяне, их привезли сюда и похоронили на этом кладбище”. Указав еще на одно надгробие, смотритель рассказывает: “Отец этого человека породнился с кем-то из членов британской королевской семьи, был самым крупным торговцем джутом в стране, наслаждался властью и богатством. Но это не спасло его детей от дифтерии. В XVIII веке никакие деньги не могли это сделать”. “Что бы ни случилось, я решил не дать нашей церкви превратиться в развалины, погибнуть”, - говорит мистер Мартин. Но некому будет после старого смотрителя заботиться о ней. Нет никакой возможности проводить в церкви регулярные службы, однако мистер Мартин, тем не менее, настаивает на том, чтобы в будущем этот ценный кусок истории в центре старого города обязательно сохранился. “Я, вероятно, последний оставшийся в Бангладеш армянин, - продолжает мистер Мартин, – но я сделаю все, что в моих силах, чтобы кто-нибудь, например какой-нибудь армянин из-за границы, из другой страны, продолжил мою работу. Иначе наследие целых веков исчезнет в одночасье”. “Я остался последним, - повторяет мистер Мартин и добавляет: - И, наверно, в этом мое предназначение, моя миссия в этой жизни. Я должен быть уверен, что армянской церкви Старой Дакки, этой реликвии, этому осколку ушедшей эпохи, не дадут исчезнуть навсегда”. А пока не найдется тот, кто сможет продолжить дело всей жизни семидесятитрехлетнего мистера Майкла Джозефа Мартина - Микела Овсепа Мартиросяна – заботу о старинной церкви, он будет оставаться ее смотрителем, ее опекуном. Александр Петросов,по материалам BBC News Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.