Jump to content

Proisxojdenie slov

Recommended Posts

Vse mi' znaem slovo "xohanoc", a segodnya mne eshche i vzbrelo v golovu razobrat' ego na chasti.

Esli suffiks "oc" to tam nichego putnogo ne poluchaetsya, a esli suffiks "anoc" to poluchaetsya chto xohanoc - eto mesto dlya xoh, xoher, to esto mesto gde ne varyat, gotovyat i moyut tarelki, a mesto gde dumayut, mi'slyat?????

Vse mi' znaem slovo "xohanoc", a segodnya mne eshche i vzbrelo v golovu razobrat' ego na chasti.

Esli suffiks "oc" to tam nichego putnogo ne poluchaetsya, a esli suffiks "anoc" to poluchaetsya chto xohanoc - eto mesto dlya xoh, xoher, to esto mesto gde ne varyat, gotovyat i moyut tarelki, a mesto gde dumayut, mi'slyat?????

interesno, a ya nikogda i ob etom ne dumala... zavtra mojno v erevan pozvonit', ot babushki uznayu)))) shto to xotelos' uznat' ... nu pasyab za temu..)) mi gaxtniq el bacahaytenq )) ;) :kiss:

Ըստ Հրաչյա Աճառյանի, խոհանոցի «խոհ» և «խորհ» արմատը (այստեղից՝ խորհուրդ,խորհել,խորհրդակից ևլն ) ոչ մի կապ չունեն իրար հետ:

Խոհանոցի «խոհ» արմատը ծագում է իրանյան «xvarta = ուտել» բառից, որը ձևափոխվելով հայերենում հադես է գալիս երկու ձևով՝ «խոհ\խահ»:

Իսկ ԽՈՀեմություն, անԽՈՀեմ, ԽՈՀական ևլն բառերի մեջ, ԽՈՀ-ը նույն «խորհ= մտածել» արմատն է՝ ը-ի անկումով և ավանդված է ավելի ուշ, քան «խորհ» արմատը:

Այնպես որ, խոհանոց նշանակում է ուտելու, և ոչ թե՝ մտածելու\ ԽՈՐՀելու, տեղ ... Բարի ախորժակ: :)